h160vermaningkleur

   


bord 2021 2022

   
 foto-eerste-steen  439-foto2e-steen

                          

   

Doopsgezinde Gemeente Feanwâlden

Dopen wat mondig is, spreken dat bondig is, vrij in het Christelijk geloven, daden gaan woorden te boven

   
   

Eerst volgende kerkdienst

26 sept 2021;
09:30AM - 03:00PM
Broederschapsdag in Heerenveen
03 okt 2021;
09:30AM - 11:00AM
Da. Geja Laan
   

diensten gemist

   

kopij voor kerk blad 'de Schakel' voor 18 uur

01 nov 2021
06:00PM -
Inlever datum kopy Schakel
   

agenda eerstvolgende activiteit

Geen evenementen
   

eerstvolgende DB/KB vergadering

Geen evenementen
   

eerstvolgende ledenvertoeving

Geen evenementen
   

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Samenvatting week 2

Op woensdag 22 juli is het de eerste volle dag van het congres. Elke morgen is het vroeg op en om kwart over 7 ontbijt. Vijf over acht vertrekt de bus en tegen half 10 stappen we uit bij het conferentiecentrum, een groot complex als de WTC in Leeuwarden, maar met veel meer hallen. En na afloop van de avonddienst vertrekt de bus om 20.30 uur, in principe. Veelal wordt dat een kwartier later en dat betekent dat we om ongeveer 22.30 uur weer in huis zijn. Nog even praten en dan is het al weer bedtijd. Vermoeiende dagen zijn het. Je moet je voorstellen dat het congres in Zwolle is en dat we met de bus naar Leeuwarden rijden en in Stiens slapen. Elke dag heen en terug....
De dagen hebben elke keer hetzelfde patroon. 's Ochtends eerst zingen; dan een aantal sprekers en elke dag is een continent aan de beurt qua muziek en liederen, de sprekers en de voorganger. Aan het eind van de ochtend zijn er zogenaamde 'friendshipgroups'. Wij besluiten daar niet aan mee te doen. Het geheel is al erg vermoeiend en we hebben tussendoor ook veel contacten met mensen uit verschillende windhoeken. Na de heerlijke lunch beginnen de verschillende workshops. Een uitgebreide mogelijkheid om deel te nemen. Elke middag twee keer zo'n 15 verschillende workshops. De hele week zullen we elk aan een aantal deelnemen. Interessante sprekers en goede thema's. Daarnaast zijn er nog verschillende ander mogelijkheden. Zo is Korneel een paar keer bij het quilten en doe ik op een middag mee met het timmeren aan een nieuwe woning van iemand die alles verloren heeft in een tornado. Ze doen vanuit de doospgezinden in de VS veel hulpwerk in het buitenland, zoals scholen en gezondheid en aan herstel en nieuwbouw van huizen als gevolg van rampen in Canada en de VS.
Elke dag is er heel veel te doen en we hebben mooie contacten, zoals met een jonge studente uit Uganda en een ouder echtpaar uit Paraguay. Ook met andere mensen hebben we contact, vooral aan de etenstafel. We schuiven dan aan bij een iemand of die komt zo spontaan naast ons zitten. Ook het avondeten is prima verzorgd. En afgezien van de eerste avond verloopt alles in prima sfeer en relaxt zodat er vele monden kunnen worden gevoed. Om 18.45 uur begint de avonddienst met veel muziek, soms een boeiende voorganger en op een van de avonden ook een avondmaal. Een hele toer om goed georganiseerd zo'n 4000 mensen brood en wijn te laten krijgen. Maar het gaat perfect. Onze 'eigen' Wieteke heeft op vrijdagavond (Europa) haar preekbeurt. Dat gaat haar voortreffelijk af. De avond ervoor hadden we Afrika en de man sprak Frans en dat werd getolkt door een Amerikaanse. Dat was meer evangelisch ingericht. En de Canadees op zaterdagavond was een zeer bevlogen man die als een standup-comedian bezig was. Qua voordracht een prima vertoning maar zijn boodschap kwam bij ons niet echt over. Maar de gehele week was prima verzorgd. Iedereen kon zijn eigen hoogtepunten kiezen. Niets moest, maar alles mocht. Een geweldige sfeer. Een bijeenkomst die we niet hadden willen missen........!!!!!! Wat een variëteit aan vieringen en uitingen van geloof.
En op zondag gingen vele mensen mee met de gastgezinnen of werden uitgenodigd door de kerken nabijgelegen. Wij zijn van zaterdag op zondag met z'n tweeën bij Ronda en Paul en gaan die morgen vroeg met hen mee naar hun kerk, waar Paul voorganger is, een half uur rijden en net liggende in de staat Maryland. Eerst hebben we - we zijn met total 9 mensen - zgn. zondagsschool, een gespreksgroep aan de hand van een bijbelthema. Daarna hebben we koffie met gebak, iemand was jarig. En dan is er nog kerkdienst. We zingen een aantal liederen; er is geen gebruik van orgel of piano. Alles is redelijk ingetogen, maar is heel puur. Tegen enen zijn we weer thuis. We eten nog wat en dan gaan we een rondritje maken. Als we terug zijn, hebben we een pizza van de plaatselijke italiaan. Op maandag brengen ze ons al voor half acht naar een P&R waar we een bus voor ons alleen hebben naar Harrsbirg, waar we overstappen in een bus naar Philadelphia. Er zijn meer nederlanders die allemaal naar huis willen. Wij hebben nog vakantie. We worden met een shuttle naar de verhuur gebracht en daar staat een mooie ut voor ons klaar. Deze dag komen we niet al te ver, de halve dag is voorbij. Maar de komende dagen zullen we enkele honderden mijlen moeten rijden voor het rondje dat we voor ogen hebben.
Wordt vervolgd.....Met vriendelijke groet,

Sikke R. Roosma

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

MWC - samenvatting week 1

Om de zes jaar wordt er een Wereldcongres gehouden van de bij het Mennonite World Conference aangesloten (doopsgezinde, Mennonite, mennonieten en Brethern) organisaties. Dit jaar in Harrisburg PA. Het grote Farmshow complex is afgehuurd. We hebben ons hiervoor opgegeven en ook besloten om ons vooraf aan te sluiten bij een georganiseerde groepsreis vanuit Nederland. In totaal 19 mensen. Op 15 juli vliegen we naar Philadelphia en een aantal van onze groep is die dag ook onderweg met ons.
Sybrich heeft ons om half zes al afgeleverd op het station en om kwart voor zes gaat onze trein. In Zwolle overstappen en dan gaat het in een keer door naar Schiphol. Om acht uur staan we al op het platform onder het vliegveld. Tijd om in te checken, koffers af te geven, papierwerk en controle, maar met hulp van de vliegmaatschappij gaat het allemaal goed. We vertrekken goed op tijd en we komen uren later ook keurig op tijd aan. Er is al een deel van de groep, het andere busje wordt gehaald en om een uur of vijf komen we aan bij Pendle Hill, een stiltecentrum van de Quakers of ongeveer een half uur reizen van het vliegveld. Om zes uur is het eten en dan zijn we er allemaal.
De volgende dag is het sightseeing Philadelphia. Een interessante stad. We hebben een korte rondleiding door een van onze groepsleiders. En we zijn verder vrij te doen wat we willen. We lopen naar de rivier en komen bij de landingsplaats van Wiliam Penn. Het eten en zelfs op een enkele dag het ontbijt, gaat hier op zijn Amerikaans, veel, nog meer, zoet en zout. Maar een geweldige ervaring...
De volgende dagen zitten we in het centrum van Lancaster County, het gebied van de Amish. De koetsjes, de boerderijen, het handwerk en de winkeltjes, het is allemaal veel, zoals Volendam en Marken ineen.
We eten in diverse restaurants en op mijn verjaardag ook op een Amish boerderij. Reuze gezellig, goed eten klaargemaakt door een restaurant. Ze noemen het hier Dutch food.
We bezoeken diverse plekken en op zondag hebben we afgesproken in een kerk nabij de plaats Lancaster. Goede ontvangst en afloop gezamenlijk eten. Ook hier weer een goede sfeer.
Omdat het echt warm was, ruim 100 graden Fahrenheit, meer dan 35 graden C, besluiten we nog een museum te bezoeken.
Op maandag moeten we er al vroeg uit, een bustrip naar New York. Een geweldige belevenis. Met de bus naar Central Manhattan. Vanuit Harrisburg is het drie uren rijden. Om goed elf uur worden we afgezet en later staat de bus een blok verder. We hebben lunch en gaan daarna naar het gebouw van de Verenigde Naties, waar we een rondleiding hebben. Erg interessant. En dan gaan we nog een nog naar de rivier en hebben een vaartocht van ruim een uur naar het Vrijheidsbeeld. Prachtig die skyline vanaf het water......
En de volgende dag is het weer vroeg op. Naar Harrisburg, inschrijven en wachten tot vier uur 's middags. Dan begint de opening, prachtig met muziek en al heel veel mensen. Ik schat zo'n 4000 -5000. We zingen liederen en voelen ons onderling verbonden.
Na afloop zoeken we onze shuttlebus en vertrekken we richting onze homestay. Uiteindelijk komen we daar na ruim een uur rijden aan op een parkeerplaats, waar we worden opgepikt. Dan is het nog 5 minuten rijden en komen we aan in het plaatsje Marion bij een ouder echtpaar, dat ons hartelijk ontvangt. Ze hebben deze week vijf mensen over de vloer, nog een vrouw uit NL en een stel,uit Frankrijk.
En dan is het bedtijd. Onze eerste week zit erop. Wat een indrukken en wat hebben we veel gezien, gedaan, veel mensen ontmoet. Dat belooft nog wat voor de volgende dagen van het congres.

Groeten van Korneel en Sikke

   

Aanwezigen  

We hebben 374 gasten en geen leden online

   

Informatie zaalhuur  

   

Laatste wijziging  

  • Laatste wijziging donderdag 23 september 2021, 14:45:30.
   

inloggen of registreren  

   

De 5 meest populaire artikelen

 2015-03-31
 2015-03-29
 2015-02-28
1722 Onderhoud
 2015-03-11